NAGYBAJOMfigyelő:
2013. július 7.
Az előző sajtos túrós pogácsának nincsen párja. Ez is finom. Ennek elkészítése is munkás, de nem kell bele annyi alapanyag. Kevesebb is lesz belőle (2 gáz tepsi).
Ez a recept Hováth Ilona Szakácskönyv XIII., átdolgozott kiadás (Kossuth Könyvkiadó.1984) 391 oldalán a következő cím alatt szerepel: Tejfölös pogácsa (más módon).
Hozzávalók:
50dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
2 tojás sárgája
3dkg élesztő
2dl tejföl
1dl tej
só
1dkg cukor
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Gyenge rétestészta keménységű tésztát kapunk, amit 1/2 óráig deszkán pihentetjük. Utána kinyújtjuk és háromba hajtjuk. Ezt még kétszer megismételjük, 20-20 perces pihentetés után. A tésztát ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, tetejét megrácsozzuk és apró pogácsákat szaggatunk belőle. A sütőlemezen előbb 10 percig pihenjen a tészta, mert különben a pogácsák eldőlnek.
Ebből a tésztából sós rudakat is készíthetünk.
Mutatósabb lesz a tészta, ha szaggatás után a tepsiben tojással bekenjük, egy csipet sajtot teszünk a pogácsákra.
Vélemény, hozzászólás?